woensdag 14 december 2011

Recept menu 019

Het was alweer het 19e diner voor Eatbiological en hoewel niet alles even geslaagd is deze keer, ben ik wel tevreden. Hier en daar nog wat punten voor verbetering. Het is een kwestie van 'oefening baart kunst' zullen we maar zeggen. Nieuwsgierig naar hoe het ons verlopen is? Of gewoon een keertje zelf proberen? Hier komt het menu van vorige week.

Voorgerecht

Boodschappen voor 3 personen:
  • 2 appels (rode, zoals elstar of breaburn)
  • 1 witlof
  • 100gr Depuis linzen (Linzen uit Le Puy)
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • 40 ml rode wijnazijn
  • 100 ml (goede) olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • ijswater (ijsklontjes)
  • koriander (als het te krijgen is in deze tijd van het jaar kan je dit er nog doorheen doen)
TIP: Maal je peper en zout altijd zelf fijn in een vijzel en stop het in een heel klein wekpotje. Staat leuk, is handig en lekker!

Kook de linzen ongeveer 20 minuten zonder zout in ruim water. Giet ze af en koel ze af met koud water. Ga daarna verder met de rest van de ingrediënten, zoals de bleekselderij, de witlof en de appels. Deze moeten eerst gesneden worden. Ik gebruik daarvoor een mandoline, hiermee kan je hele dunne schijfjes snijden van de bleekselderij en dunne lucifers maken van de appels. Snijdt dus de bleekselderij in hele dunne schijfjes en haal van de witlof de blaadjes af en snijdt deze in tweeën, vieren of zelfs nog kleiner. Net wat je leuk vindt. Zet een bakje met water en ijsklontjes klaar om de bleekselderij en de witlof in te doen, daardoor worden ze lekker knapperig. Knijp, wanneer de witlof en bleekselderij in de kom met ijswater liggen, er één hele citroen over uit.
De dressing maak je met de rode wijnazijn, de knoflook en de olijfolie. Doe de rode wijnazijn en de knoflook in kom, pureer de knoflook door de azijn. Giet er dan langzaam de olie bij. Hussel als laatste alle ingrediënten door elkaar.





Hoofdgerecht

We gaan door met het hoofdgerecht. De hete bliksem!

Wat heb je nodig:
  • 1 kilo iets kruimige aardappelen
  • 3 appels (stevige)
  • boter
  • peper en zout
  • 300gr. varkenspoulet of spekjes
  • 1/2 el mosterd (dijon)
  • 1 el appelstroop
Schil de aardappelen en snijdt ze in stukken. Leg ze in een pan met ruim water. Als het water kookt, leg je na 5 minuten eerst het vlees en daarna de appels bovenop de aardappelen. De appels schil je niet, maar verwijder alleen het klokhuis. Na ongeveer een kwartier is alles klaar. Haal het vlees eruit en roer de aardappelen met de appels door elkaar, samen met de mosterd en appelstroop.














Nagerecht

Dan het nagerecht. De witte chocolademousse met een saus van cranberry.
De boodschappen:
  • 200gr witte chocolade (koop wel goede, want dat scheelt een hoop!)
  • 200 ml slagroom
  • 1 eiwit
  • 200gr cranberries
  • 140gr kristal suiker
  • 85ml water

Smelt de chocolade 'au bain marie'. Roer zo nu en dan door de kom om te kijken of de chocolade goed gesmolten is. Klop vervolgens het eiwit en de slagroom in een keukenmachine. Het moet niet te stijf worden, want je moet wel zachte piekjes houden. Beetje 'fluffy' zoals ik het zelf noem. Als de chocolade helemaal gesmolten is zet je de kom op een wat koudere ondergrond en laat je het heel even afkoelen. Vervolgens doe je één klodder room bij de chocolade en schep dit luchtig door elkaar heen. Je kan nu de rest van de chocolade bij de slagroom voegen en nogmaals luchtig omscheppen. Giet je mousse in het glas waarin je het wilt serveren en zet het in de koelkast totdat je het dessert gaat serveren. Cranberrysaus doe je er later pas op.


Dan nu de cranberrysaus.

Doe alles in de pan (suiker, cranberries en water). Laat dit een kwartiertje zachtjes koken en vergeet niet af en toe te roeren in de pan. Na 15 minuten is je saus klaar. Je kan het daarna gewoon inmaken en bewaren.


Als alles af is, is dit het resultaat. Smullen maar!


Witte chocolademousse à la kerst.



B.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eat Biological Bio