donderdag 19 januari 2012

Recept Menu 023

Het was een geslaagd feestje en ook de soepjes zijn erg goed gelukt...al zeg ik het zelf. De gerookte tomatensoep was misschien wat aan de pittige kant, maar dit konden de meeste wel waarderen.

De broccolisoep was de hardloper van de avond! Ik ben dan ook erg tevreden met het resultaat. Voor wie het thuis wil maken...

De boodschappen voor de gerookte tomatensoep:
  • 1 kilo (tros)tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 kleine gedroogde chili peper (pittig, maar je kan ook 1 tl cayennepeper nemen)
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • zout en peper (vers gemalen)
  • rookoven met houtmot


Was de tomaten zorgvuldig en zet een pan met ruim kokend water op het vuur. Zet in elke tomaat een klein kruisje in het velletje (dus niet te diep!). Wanneer het water goed kookt kan je de tomaten blancheren, dit duurt ongeveer 30 seconden. Ik haal ze er uit als het velletje begint te scheuren. Haal ze dan meteen uit het water en zet ze onder koud stromend water. Dit doe je, omdat je zo de tomaten heel makkelijk kan pellen.


Voor dit recept moet je ook een rookoven hebben. Hiervoor kan je ook speciaal mot of hout kopen. Hoe het apparaat werkt staat gewoon in de handleiding. Is helemaal niet ingewikkeld, want er worden dezelfde branders gebruikt als bij fondue. Je doet de rookoven aan en legt meteen de tomaten er in. Doe het deskel goed dicht en laat de tomaten 30 minuten roken op laag vuur. Na 20 minuten zijn ze klaar. Het is natuurlijk niet slim om de rookoven binnen te gebruiken. Naast het feit dat je binnen met vuur bezig bent, stinkt je huis ongeveer een week of 3 naar rook. :-s


In de tijd dat de tomaten lekker staan weg te roken, verwarm je de gepelde tomaten in een grote pan. v
Voeg daarbij de kruiden toe (cayenne/chili peper, 1 tl paprikapoeder de gepelde knoflook en de peper en het zout). Laat dit ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de laatste 5 a 10 minuten de gerookte tomaten toe aan het geheel en laat nog heel even sudderen. Daarna pureer je de soep met een staafmixer helemaal glad.





En dan nu de broccolisoep!

Hier volgt de boodschappen:
  • 3 struiken broccoli
  • 2 grote aardappelen (dunne plakken --> mandoline is daarvoor zeer geschikt)
  • 1 prei (dunne ringen)
  • zout en peper
  • 1,5 liter groente bouillon
  • 2 uien (dunne ringen)
  • olijfolie

Zet een pan met 3 el olijfolie op het vuur en laat het heet worden. Doe dan de dun gesneden uienringen, de prei, aardappelen en broccoli in de pan en laat het voor ongeveer 10 minuten smoren. Voeg daarna de bouillon toe en laat het 20 minuten zachtjes gaar koken. Maak de soep tot een glad geheel door even de staafmixer er doorheen te halen.


Voor een extra mooie groene kleur van de soep moet je vooraf de bovenste 'kruimels' van de rauwe broccoli afschrapen. Als je deze dan in een zeef doet en ongeveer 10-15 seconden blancheert krijgen ze een mooie groene kleur. Dit vermaal je tot een mooie pasta door het te persen met een keukenmachine of iets anders handigs. :-) Voeg deze pasta als laatste toe aan de soep. Goed roeren en je soep is mooi van kleur!!!


Eet smakelijk!

B.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eat Biological Bio