Tegenwoordig zijn er een hoop pre-fab producten te koop om pizza in een handomdraai te kunnen maken, om over de mega dure diepvries pizza's nog maar te zwijgen. Helaas is nog niet iedereen op de hoogte hoe gemakkelijk het eigenlijk is en hoe weinig je er voor nodig hebt om een home made pizza te maken. Geen dure steenoven en ook geen dure pakjes of potjes vol met e-nummers. Neem een voorbeeld aan E621. Dit is een smaakversterker die in heel veel producten zit, waardoor je meer eet dan nodig is. Kortom, niet oké!
Ik maak tegenwoordig mijn pizza's met een saus van paprika. Niet omdat ik tomaat niet lekker vind, maar er is gebleken dat ik helaas niet zo goed tegen tomaat kan. Je kan uiteraard de paprika in dit recept vervangen door gepelde tomaten. Hoe dat moet kan je zien in het recept voor de gerookte tomatensoep.
Tijd om de handen uit de mouwen te steken!
Home made pizza!
boodschappen twee personen (4 medium pizza's)
- 1 paprika's
- 1 uien
- 375 gram bloem (tipo "00")
- 200 gram water van ongeveer 20 graden
- extra vierge olijfolie
- 10 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
- zout
- oregano
- basilicum
- rozemarijn
- flinke scheut droge witte wijn
- kaas (gebruik 2 bolletjes mozzarella of gewoon geraspte jong belegen)
*Dit zijn boodschappen voor de pizzabodem en de saus. De benodigdheden voor de topping staat niet op deze boodschappenlijst!
Verder kan je naar hartelust in je (ijs)kast op zoek naar toppings! Denk bijvoorbeeld aan tonijn, mais, (cherry) tomaten, artisjokharten, ham, ananas, ui, (gerookte) kip, pesto, olijven, paprika, groenten en ga zo maar door.
Voor de saus snijd je de paprika in blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm. Ook de ui kan in stukken gesneden worden. Ik doe nooit heel moeilijk over het formaat aangezien het uiteindelijk toch allemaal in de blender verdwijnt. Neem een klein steelpannetje en giet 1 el olijfolie in de pan. Fruit daarin de ui aan op middelhoog vuur en doe dan de knoflook erbij. Na ongeveer 1 minuut kan de gesneden paprika er ook bij. Vervolgens doe je er 3/4 tl oregano, 3/4 basilicum, 1/2 tl rozemarijn, een goede snuf zout en een beetje peper bij. Even goed roeren en 5 minuten op een laag vuurtje laten pruttelen. Zet het vuur eventjes hoog en als het goed sist, kan je het afblussen met een goede scheut droge witte wijn. Vergeet niet het vuur weer zachtjes te zetten. Laat het zo ongeveer een minuut of 15 zachtjes pruttelen (ga meteen door met deeg maken, scheelt tijd!). Daarna even de blender door de pan en klaar. Next!
Het deeg
Bij het maken van het deeg heb ik twee versies. De versie wanneer ik alle tijd van de wereld heb en eentje zonder. Ik leg ze voor het gemak allebei uit.
Als je gist uit een zakje gebruikt is het verstandig dit alvast in 200 gram lauwwarm water te doen (ongeveer 20 graden). Het makkelijkste is een glas met gist op de weegschaal te zetten en er vervolgens 200 gram water bij te doen. Laat dit 10 minuutjes staan.
Doe vervolgens 375 gram bloem (Tipo "00") in een grote kom en maak een klein kuiltje. Vul het kuiltje met 4 el olijfolie en het water met gist. Nog niet het zout toevoegen! Roer met een houten lepel alle ingrediënten door elkaar voor ongeveer 5 minuten, waarbij je de kom ook rond draait. Voeg dan 10 gram zout toe en meng het deeg daarna nog met de hand (ongeveer 5 minuten) totdat het deeg glad is geworden. Leg het deeg dan op een schone werkbank en vouw het deeg met je vingertoppen nog een aantal keer om. Laat vervolgens het deeg afgedekt staan voor ongeveer 20 minuten.
Na 20 minuten kan je het deeg (in 4 stukken snijden) uitrollen en meteen in je pan leggen. Als je echter de tijd hebt is het de moeite waard om je deeg (4 stuks) uit te rollen en vervolgens minstens 4 uur in de ijskast te leggen (niet langer dan 8 uur). Zet je oven een uur voordat je gaat bakken op de hoogste stand. Als je het deeg uit de ijskast haalt duw je vervolgens zachtjes met je vingertoppen in het deeg. Doe dit van binnen naar buiten en weer terug. Prik vervolgens met een vork gaatjes in het deeg.

Smeer een dun laagje saus (per pizza ongeveer 1 el) en bedek je pizza met allemaal heerlijke ingrediënten. Laagje kaas en klaar voor de oven! Bak ongeveer 10 minuten, maar loop niet weg van je oven! Het verschilt namelijk elke keer weer een beetje. Afhankelijk van de dikte van je deeg en de temperatuur van de oven. Koken blijft een proces van checks and balances!

Buon appetito!
Na 20 minuten kan je het deeg (in 4 stukken snijden) uitrollen en meteen in je pan leggen. Als je echter de tijd hebt is het de moeite waard om je deeg (4 stuks) uit te rollen en vervolgens minstens 4 uur in de ijskast te leggen (niet langer dan 8 uur). Zet je oven een uur voordat je gaat bakken op de hoogste stand. Als je het deeg uit de ijskast haalt duw je vervolgens zachtjes met je vingertoppen in het deeg. Doe dit van binnen naar buiten en weer terug. Prik vervolgens met een vork gaatjes in het deeg.


Smeer een dun laagje saus (per pizza ongeveer 1 el) en bedek je pizza met allemaal heerlijke ingrediënten. Laagje kaas en klaar voor de oven! Bak ongeveer 10 minuten, maar loop niet weg van je oven! Het verschilt namelijk elke keer weer een beetje. Afhankelijk van de dikte van je deeg en de temperatuur van de oven. Koken blijft een proces van checks and balances!

Buon appetito!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten