woensdag 13 oktober 2010

Menu 005 . recept hoofdgerecht . Belgisch stoofpotje


Boodschappenlijstje (voor 2 personen)
  • 400 gram runderlappen;
  • 2 preitjes;
  • 1 flinke wortel;
  • 1 flesje donker bier (op aanraden van 'De Bierkoning' in dit geval 'Westmalle Dubbel');
  • 1 teentje knoflook;
  • een klein handjevol tijm (gerist van het takje;
  • 2 laurierbladeren;
  • water;
  • peper;
  • boter.
De aanblik van deze runderlappen 'says it all'. Investeer in goed vlees en je ziet en proeft het terug! Haal de runderlappen ruim voor het braden uit de ijskast.
De peen mag in flinke stukken worden gesneden. Niet te fijntjes, want ze gaan straks heerlijk meestoven!
De helft van de prei gaat mag in relatief fijne ringetjes gesneden worden; de andere helft snij je in grote stukken, zoals te zien op de bovenste foto. Meteen ook even het knoflookteentje fijntjes hakken!
Braad het vlees in een ruime braadpan in een flinke hoeveelheid roomboter aan tot het mooi bruin begint te kleuren. De foto zegt het al: bestrooi met peper!
Voeg nu even kort de fijn gesneden prei en het knoflookje toe, totdat deze net even gaan kleuren.
Voeg nu zo'n halve liter water en het flesje donker bier toe, zodat het vlees volledig onder het vocht staat. Gooi de grove stukken prei en peen, de laurierbladeren en de tijm bij het prutje en breng aan de kook. Houd het op zo'n temperatuur zodat het net even blijft pruttelen - eventueel op een warmhoudplaatje. Zet de deksel (geheel of gedeeltelijk) op de pan.
Na twee tot drie uur pruttelen is bovenstaande foto het resultaat! Mocht er tijdens het proces te weinig vocht in de pan blijven staan, gooi er dan gewoon wat water bij!Bestrijk een kwartier voor het opdienen van nog even twee sneetjes brood met hele grove mosterd - ik doe het graag aan beide kanten - en laat eventjes intrekken.
Leg de mosterdbroodjes op het stoofpotje en laat een klein kwartiertje met de deksel op de pan. De mosterd verspreidt zich door het gerecht en de boterhammen zuigen zich vol met smaak. Heerlijke, kleine sompige happen worden dat!

Serveer met gekookte aardappels en klaar is Kees. Bon appetitekes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eat Biological Bio