vrijdag 29 oktober 2010

Recept . menu 007 . hoofdgerecht

Aangezien het hoofdgerecht uit twee gedeeltes bestond, behandel ik die ook even apart!

Broodje hamburger a la Eat Biologial

Boodschappenlijstje voor 4 personen

  • 500 gram rundergehakt;
  • 1 ei;
  • 2 uitjes ;
  • nootmuskaat;
  • twee tomaten;
  • 100 gram veldsla;
  • brood of broodjes (ik gebruikte een 'Woeste Knoest' van Desemenzo.
Snipper één van de uien. Houd je niet zo van de scherpe smaak, snijd het dan een stukje fijner dan ik hier heb gedaan. Snijd de andere ui in ringen en bak deze op laag vuur rustig totdat 'ie glazig oogt en begint te bruinen. Haal van het vuur en bewaar.

Meng de ui, het ei (even losgeklopt), de nootmuskaat (naar smaak) en peper en zout met het gehakt. Even goed kneden!
Maak er vervolgens mooie hamburgers van. Ik houd persoonlijk van wat dikkere burgers in plaats van die platgeslagen rotzooi.
Snijd de tomaten in mooie plakjes en was de veldsla en ontdoe van de steeltjes. Kortom: zet alles klaar om de hamburgers te beleggen. Snijd ook het brood; dat kun je eventueel nog even grillen in de oven of in de grilpan.

Bak de hamburger in een minuut of tien op een rustig vuurtje in de roomboter mooi bruin en laat de binnenkant rosé! Dan blijft 'ie geweldig sappig en smaakvol!

Beleg vervolgens de broodjes met de hamburger, de sla, de uien en de tomaten. Voeg eventueel nog zout en peper toe. Ik heb er bewust voor gekozen geen andere poespas op de burgers te smijten. Pure smaken!

De pastinaakfrieten

Boodschappenlijstje voor vier personen:
  • vijf a zes pastinaken;
  • een fles zonnebloemolie;
  • zout.
Schil de pastinaken en was ze goed in overvloedig water! Probeer zoveel mogelijk zetmeel kwijt te raken, want het zijn ontzettend lastig plakdingen! Snijd ze vervolgens in vrijwel gelijke frieten.

Verhit de olie een diepe pan. Check of de olie warm genoeg is door een stukje van een frietje in de olie te steken en te kijken of het begint te borrelen. Zoja, dan is de temperatuur goed. Schep de frieten in de olie en laat ze vijf minuten borrelen.

Schep de frieten uit de pan en laat even uitlekken en afkoelen op keukenpapier, zodat het vet eruit trekt. Voor het opdienen gaan de frieten nog een tweede ronde door de olie. Laat ze opnieuw 5 minuten borrelen totdat ze mooi krokant en goudbruin zijn - de eerste ronde was nodig voor de garing. Laat ze opnieuw eventjes uitlekken, strooi er ruim zout over en dien op!

Enjoy!

M.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eat Biological Bio